Agenda

Spirituele pasen themamiddag in Utrecht 2e paasdag 2017.017

Spirituele Pasen – Themamiddag in Utrecht op tweede paasdag 2017

Het mysterie van Pasen duidt op een spirituele gebeurtenis die in de mens zelf kan plaatsvinden: de opstanding van de innerlijke mens. De weg naar de opstanding, ook wel genoemd ‘het pad’, is een weg van transformatie. Dit proces wordt ook wel aangeduid als een exodus of uittocht van het materiële bestaan.

Een mens die op weg gaat om over de drempel te gaan, om zijn innerlijk paasfeest te gaan vieren, wordt zich steeds meer bewust van het feit dat hij deel heeft aan twee totaal verschillende werelden: de tijdruimtelijke wereld en de wereld van de ziel.

In symbolische en universele zin verwijzen zowel het joodse als het christelijke paasfeest naar processen van vernieuwing, transformatie en innerlijke bevrijding. Want het aankomen in het ‘beloofde land’ en de realisatie van de opstanding duiden beide op een hoge bestemming die de innerlijke mens kan bereiken: weer deel krijgen aan zijn oorspronkelijke zuivere leven.

Voor de meeste mensen is het levensverhaal van Jezus een historisch of mythisch verhaal en voor anderen heeft het zelfs geen enkele waarde meer. Het Christus-epos begint met de geboorte in Bethlehem en culmineert in de kruisdood op Golgotha. Na een drievoudig proces, gesymboliseerd door drie dagen, volgt dan de opstanding in een nieuw, stralend lichaam. We kunnen het levensverhaal van Jezus zien als een symbolische weergave van de spirituele weg die de mens kan gaan.

Op de themamiddag ‘Spirituele Pasen’ van de School van het Rozenkruis worden twee lezingen gehouden die geïnspireerd zijn op het boek Spirituele Pasen en Pinksteren van Tanja Rozema en André de Boer.

1. Universeel christendom is van alle tijden (Marian de Korte)
2. De opstanding van de innerlijke mens (André de Boer)

Bij mooi weer is er koffie en thee in de tuin.

Datum:      maandag 17 april 2017 (tweede paasdag)
Tijd:            14.00 – 16.00 uur (zaal open om 13.30 uur)
Adres:         Frederik van Eedenstraat 1, Utrecht
Kosten:        gratis

affiche spirituele pasen Utrecht 17 april 2017

 

2 gedachten over “Agenda

 1. marie

  Er is 18 april in de avond iets in Arnhem?
  Waar kan ik meer informatie hierover vinden. DE link in de mail werk niet goed.

  BvD

  Reageren
  1. André de Boer Bericht auteur

   Ja Marie, vanavond, dinsdag 18 april wordt in Arnhem de lezing Pasen en gnosis. De aankondiging daarvan luidt:

   Het Paasfeest kennen we met twee betekenissen die op het eerste gezicht niet met elkaar in verband staan. De ene stelt de Exodus, de uittocht na de bevrijding uit de slavernij in Egypte, centraal terwijl de andere de opstanding van de Christus viert. Ook de berekening van de exacte Paasdatum wordt aan de maan dan wel aan de zon dan wel aan beide gerelateerd.

   De universele leer van het gnostieke Christendom echter heeft aan het Paasfeest altijd de derde betekenis toegekend: Pasen als de bevrijding van de Innerlijke Mens, de Zeer Oude-in-Ons, uit de slavernij van het kruis van de uiterlijke mens. Om dit Paasfeest onder een andere zon en een andere maan gaat het in van het de School van het Gouden Rozenkruis.

   Graag nemen we u vanavond mee op een verkenning van dit pad tot bevrijding uit ‘Egypte’.

   20.00 – 22.00 uur
   Velperweg 58, Arnhem
   gratis toegang

   https://www.rozenkruis.nl/activiteiten/pasen-en-gnosis

   Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *