Spirituele tekst 1

 

Mysteriën van de ziel week 1: Leven vanuit eenheid

Spirituele tekst: Ashtavakra’s zang (hoofdstuk 1)

 

16 Citaat mysterien en symbolen van de ziel

 

Janaka sprak: ‘Heer, zeg me: hoe vind ik inzicht in de waarheid en hoe bevrijding, kracht om te onthechten’?

Ashtavakra sprak: ‘Vriend, is jouw levensdoel bevrijding, mijd dan al wat de zinnen roert, en koester onbaatzuchtigheid, eenvoud, mededogen, gemoedsrust en oprechtheid. Jij bent niet aarde, niet water, lucht, vuur, of ether. Weet dat jij het Zelf bent, getuige van dit alles en in niets eraan verwant. Dat is de weg naar vrijheid.

Vereenzelvig niets met vorm, en vestig jouw gewaarzijnsrust. Je zult je innerlijk verheugen, blijvend vredig, van waan bevrijd.

Jij behoort niet tot een klasse, noch word je gekenmerkt door een stadium. Niet aan oordeel onderhevig ben jij enkel getuige: voor eeuwig ongebonden, ongevormd. Wees gelukkig!

Jij aldoordringend wezen! Goed en kwaad, plezier en pijn: alles is werking van het denkvermogen, jouw Zelf hangt er niet mee samen. Dader noch slachtoffer, ben jij in oorsprong vrij.

Aan alles geef jij Zelf betekenis: daarin ligt jouw vrijheid. Plaats uiterlijkheden boven jezelf en je schept een gevangenis van begoocheling. Het ego van ‘Ik ben de dader’ is een grote, zwarte giftige slang; het inzicht ‘dader ben ik niet’ is het werkzaam tegengif. Die erkenning brengt gemoedsrust.

Het duister woud van onbegrip bergt pijn: laat er vlammen laaien van “Ik ben het ene, eeuwig puur bewustzijn”.

Jij bent dit bewustzijn: opperste gelukzaligheid, waar de wereld zich vertoont als beeld, zoals een koord op een slang lijkt. Wees gelukkig! Dit is wat jij werkelijk bent!

Wie zich los acht, raakt bevrijd. Wie zich vast acht, blijft gebonden. “Men wordt wat men denkt”, zo luidt een waar gezegde.

Het Zelf is getuige: aldoordringend en volmaakt, vrij en enkelvoudig Zijn, zonder functie, niet getekend, geheel voldaan, in ruste. “Wereld” zegt men blindelings.

Wees onophoudelijk bewust van het onveranderlijk gewaarzijn, het zelf van niet-twee. Zoek binnen noch buiten naar samenhang in Zelf en niet-Zelf, en vergeet je persoonlijkheid.

Begrenzing van het lichaam heeft je lang genoeg beklemd. Verbreek die ban met het zwaard van gewaarzijn, en geluk zal heersen.

Je bent volkomen onafhankelijk, niets hoeft er te gebeuren; alle wijsheid draag je in je, in niets kom je tekort. Je bindt je slechts door in de verzonkenheid te zoeken naar bevrijding.

Het universum is van jou doordrongen, zoals het tevens jou doordringt. Luister: van nature ben jij onvoorwaardelijk gewaar. Elk ander zicht benauwt je hart.

Jij bent vrij van werking: ongemoeid en kalm, zonder vorm of afmeting, onverstoorbaar. Jouw aard is grenzeloos gewaarzijn: bewustzijnsstaat ben jij.

Weet: al wat vorm heeft is onwerkelijk, het vormeloze is jouw ware Zelf. Uit dit weten ontspruit nieuwe wording. In en om de weerspiegeling bevindt zich steeds de spiegel. Zo huist ook in en
om het lichaam steeds de hoogste heer.

Zoals de meest verfijnde wasem in en om de kruik dringt, zo bergt elk ding het aldoordringend wezen’.

KLIK VOOR DE BESCHOUWING BIJ DEZE TEKST

Ashtavakra gita het hart van bewustzijnBESTEL ASHTAVAKRA GITA

8 thoughts on “Spirituele tekst 1

  1. André de Boer

   Daar is geen pasklaar antwoord op te geven Margriet. Misschien heeft het meer te maken met ‘niet-doen’ dan met ‘doen’. Het begint in ieder geval met het besef dat er naast de zintuiglijke wereld ook een zielewereld is, en dat het de innerlijke opdracht is van de mens is om steeds meer vanuit die wereld te gaan leven. Alleen al door deel te nemen aan dit online-programma is al veel gewonnen omdat je begrip dan geleidelijk groeit.

   Reageren
   1. Chris van Hoorn

    Ik doe zeker mee met dit programma; ‘k kan gewoon niet anders ! Het is gewoon de 2 Geboden doen van Binnenuit, wat nu wel mogelijk blijkt na ingrijpende verandering.

    Reageren
 1. Rita Mertens

  Weerom dank voor deze zo ware weerspiegeling van het echte. Het geeft me moed en kracht en voedt de pre-herinnering in mijn ziel. Er zijn geen woorden voor.

  Reageren
 2. Catharina

  Alleen al aan deze tekst kan ik al een heel onderzoek wijden. Wat betekenen onbaatzuchtigheid, eenvoud etc voor mij? Hoe sta ik erin en hoe zou ik erin willen staan? Lastige diepgaande vragen. Men wordt wat men denkt, tja wat denk ik eigenlijk en dat in samenhang met alles en iedereen om me heen

  Reageren
 3. Katharina

  Goedemorgen, eigenlijk heb ik een vraag. Het wordt aanbevolen om de ene tekst in de avond te lezen en de andere in de ochtend. Ik ben benieuwd hoe jullie omgaan met de rest van de week. Bestuderen jullie de tekst nog gedurende de week of laten jullie het voor wat het is? Wat is wijsheid in deze, alvast bedankt voor het meedenken

  Reageren
  1. André de Boer

   Katharina, uiteraard zijn alle deelnemers aan dit online-programma volkomen vrij om de teksten al of niet tot zich te nemen, op momenten dat zij dat wensen. Het idee van een spirituele tekst voor de avond en een beschouwing voor de ochtend is ontstaan bij de opzet van de programma’s Spirituele Kerst, Spirituele Pasen en Spirituele Kerst, waarbij deelnemers dagelijks een e-mail krijgen. Mensen met een vol dagprogramma kunnen de momenten van bezinning dan mogelijk integreren in hun leven.

   Bij de programma’s met een wekelijks ritme, zoals Mysterien van de ziel, stellen we voor om het weekend te lezen of te beluisteren omdat de meeste mensen dan gemakkelijker daar tijd voor kunnen vrijmaken. Er zijn deelnemers die liever in de week de teksten lezen of beluisteren, soms zelfs meerdere maken. Dat is allemaal prima natuurlijk. De teksten zijn geschreven als hulpmiddel om de innerlijke mens aandacht te geven. Wanneer dat precies gebeurt is niet zo belangrijk.

   Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *