Elly Nooyen in radio-interview over haar boek ‘Weg in Tao’

BESTEL WEG IN TAO

We gaan in gesprek met Elly Nooyen. Zij is auteur en lid van het Gouden Rozenkruis. Onlangs is haar nieuwste boek verschenen genaamd Weg in Tao, de kunst van innerlijke alchemie. Daarover gaan we met haar in gesprek.

De Daodejing heeft in de Chinese beschaving eeuwenlang een groter rol gespeeld. De kernachtige tekst is relatief kort – 81 paragrafen – en het is opmerkelijk dat ook nu nog de lezer het gevoel krijgt alsof Lao Zi, de schrijver, zich direct tot hem of haar richt.

De oude Chinese commentaren keren steeds weer terug naar deze expliciete bron van  wijsheid, waarbij ze op vaak originele wijze blijk geven van hun diepzinnige inzichten.

In dit boek Weg in Tao leert de lezer die wijsheid in 81 stappen nader kennen. Iedere paragraaf die Elly behandelt sluit af met een leerrijke gebeurtenis, een vers of een filosofische anekdote uit de taoïstische levensleer. Laag voor laag dringt zij daarbij door in symbolische maar niet minder reële achtergrond van de alchemie van het innerlijke landschap, dat op het fameuze reliëf in de Witte Wolken Tempel te Beijing is afgebeeld.

De heldere kijk op de leer van Tao die het boek kenmerkt, maakt van ons lezers leerling-wijzen die de wijzen van weleer stap voor stap op het spoor komen.

‘Wij zijn als de bezitters van een zakje bloemenzaad. We kunnen het jarenlang in huis hebben en er niets mee doen omdat we geen tuin hebben. Al die tijd echter behoudt het zaad zijn potentie om een bloem te worden. Wanneer we een leerling-wijze worden, zijn de voorwaarden geschapen waarop het zaad in vruchtbare grond kan ontkiemen. Door zon, regen en warmte groeit er een prachtige bloem uit. Zo is het ook met de weg van de innerlijke alchemie: het zaad voor de mens die we in potentie zijn dragen we al met ons mee. Het zit in een prachtig zakje met een foto van de bloem als een belofte. Maar wanneer we het zaad niet aan de aarde toevertrouwen, wordt die belofte nooit ingelost. Innerlijke alchemie houdt in het zaad uit de verpakking halen, het laten ontkiemen, alle onkruid eromheen weghalen zodat het zonlicht erbij kan, maar er verder met onze handen vanaf blijven. Dan ontvangt het zaad alles wat het nodig heeft om tot bloei te komen.’

BESTEL WEG IN TAO

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *